nutriţieObţinerea şi păstrarea echilibrului organismului

“Sănătatea este o comoară pe care puţini ştiu să o preţuiască, deşi aproape toţi se nasc cu ea.” Hipocrate


NUTRIŢIA reprezintǎ un proces biochimic, prin care celula fiecǎrui organ şi ţesut este hranitǎ, optimizatǎ ca funcţionare şi reînoitǎ ca structurǎ. Iar pentru ca acest mecanism complex sǎ se finalizeze, toate organele digestive trebuie sǎ funcţioneze optim. Astfel, metabolismul intermediar (glucidic, lipidic, proteic, vitaminic, mineral, enzimatic şi al apei) va furniza spre celulǎ anaboliţii necesari şi suficienţi, iar celula va elibera facil şi complet cataboliţii reziduali, menţinandu-şi funcţiile vitale la nivel optim.

Contrar acestui aspect, ALIMENTAŢIA, act complex socioeconomic, chiar emoţional, bazatǎ preferenţial pe obiective senzoriale, însumând astfel o cantitate prea mare de elemente denaturate (alimente rafinate, supraconcentrate, aditivate, tehnologizate sau gǎtite în exces), impiedicǎ organele digestive sǎ lucreze în condiţii fiziologice, suprasolicitându-le, ratând astfel un metabolism intermediar optim şi un metabolism final celular adecvat.

Alimentaţia nesǎnǎtoasǎ şi stilul de viaţǎ sedentar determinǎ 70% din bolile cu care ne confruntǎm astǎzi. O alimentaţie sǎnǎtoasǎ (ceea ce te hrǎneşte) şi un stil de viaţǎ activ pot inhiba apariţia acestor boli. “Gastronomia fǎrǎ cunoştinţe de nutriţie înseamnǎ îmbolnǎvire” (Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi).

Entitǎţile vii, inclusiv omul, au o naturǎ informaţional - substanţial – energeticǎ, cu existenţǎ spaţio-temporalǎ. Una din calitǎţile esenţiale ale alimentului este reprezentatǎ de calitatea informaţiei furnizate de cǎtre acesta, sistemului viu, consumator. Însǎ, dincolo de calitatea alimentului, DIETA este mai importantǎ, pentru cǎ reţeaua informaţionalǎ a dietei are semnificaţia biologicǎ cea mai profundǎ pentru sǎnǎtatea individului.

Fiecare aliment este digerat diferit şi cu viteze diferite, datorita înaltei specificitaţi a enzimelor gastrice. Stomacul omului nu poate prelucra mai mult de o mâncare concentratǎ odatǎ. Orice aliment care nu este fruct sau legumǎ crudǎ este o mâncare concentratǎ. Aşadar, primul pas cǎtre sǎnǎtate şi implicit spre o siluetǎ idealǎ, este asocierea corectǎ a alimentelor.

Nutriţie subtilǎ

“Este o greşeală să considerăm că mâncăm pentru a ne hrăni numai corpul nostru fizic: mâncăm pentru a ne hrăni şi inima, intelectul, sufletul şi spiritul nostru." Omraam Mikhaël Aivanhov

Fiinţa umanǎ este alcatuitǎ din compartimente sau corpuri care densificǎ energia la diferite nivele vibratorii. Mentalul conştient, structura subconştientă şi esenţa supraconştientă, caracteristice fiecărei fiinţe umane, genereazǎ un câmp subtil de energie specifică sau un sistem de natură vibratorie, care interacţioneazǎ cu celelalte. Fiecare dintre aceste sisteme are propriul său domeniu distinct de vibraţie şi o anumită frecvenţă. Calitatea energeticǎ subtilǎ a alimentelor naturale şi a meniurilor noastre va hrani întrega fiinţǎ la unison şi în armonie, asigurând atât materia primǎ idealǎ pentru corpul fizic, cât şi vibraţie subtilǎ pentru corpurile energetice.

Obţinerea şi păstrarea echilibrului organismului

Deoarece majoritatea oamenilor din zilele noastre muncesc mult, aceştia devin stresaţi şi obosiţi, au probleme cu digestia, memoria şi insuficienţă de energie. La această categorie de oameni se întâlneşte carenţă de calciu, magneziu, seleniu şi vitamine din grupa B.

Oamenii cu un nivel înalt de lipide în sânge sau chiar cu ateroscleroză, nu pot consuma produse grase, funcţia lor de similare a hranei este slabă, ceea ce duce la insuficienţa mare în organism de acizi graşi nesaturaţi, lecitină, calciu şi alte substanţe nutritive.

Pentru oamenii care suferă de constipaţie, hrană bogată în fibre, ajută foarte mult la reglarea funcţiilor tractului digestiv.

Având în vedere că trăim în secolul vitezei, nu avem timp de multe ori nici să luăm o scurtă pauză pentru a ne relaxa, ce să mai vorbim de o pauză de masă, de mese regulate (de 3 ori pe zi, la aceeaşi ore) sau despre o alimentaţie echilibrată. Nu avem timp să studiem de ce are organismul nevoie pentru a funcţiona la standarde normale, motiv pentru care acesta intră într-un deficit destul de puternic, pe care îl sesizăm de multe ori doar în momentul aparaţiei unor boli acute care tratate cu indiferenţă, se cronicizează.

Majoritatea bolilor apar datorită deficienţelor de nutriţie determinate de o alimentaţie dezechilibrată. Aşadar, ceea ce vă rămâne de făcut este fie să vă schimbaţi puţin stilul de viaţă în ceea ce priveşte alimentaţia (din punct de vedere al echilibrului elementelor nutriţionale, al orelor şi al numărului de mese), fie să apelaţi la suplimentele biologic active.

În prezent, în toate ţările se dezvoltă intensiv producerea de astfel de suplimente. Una dintre aceste ţări, cu o tradiţie îndelungată în medicina naturistă şi profilaxie este China. În China nu sunt medici pe organe, aşa cum sunt în medicina orientală, ci acolo sunt medici care vindecă omul, luând organismul ca un tot unitar.

Medicina occidentală înlătură simtomele bolii: aţi luat o tabletă de adelfan, renitec şi aţi scăzut tensiunea, dar nu aţi înlăturat cauzele apariţiei acesteia. Aţi înlăturat durerea de cap cu algocalmin, dar oare de ce vă durea? Medicina orientală acţionează altfel. Aceasta spune: ”durerea este semn că în organism ceva nu este în ordine şi nu trebuie să luptăm cu boala, ci să refacem sănătatea”.

Medicina occidentală încearcă să înlocuiască deficienţele organismului cu medicamente sintetice. Însă acestea inhibă temperatura, tusea, voma, diareea, hipertensiunea, fără a înlătura cauzele apariţiei bolilor.

Medicii chinezi susţin că primul pas pentru a revitaliza organismul este curăţirea prin detoxifierea acestuia. Astfel, primul ce trebuie detoxifiat este sistemul digestiv. Se recomandă că, din 6 în 6 luni să facem o detoxifiere a organismului.